Tillbehör

Sulor

2015-07-22 23:50 #0 av: IceTee

Det här med sulor och att hitta rätt sula är en djungel och det känns som att man aldrig kommer kunna reda ut det. Nu har jag suttit och läst och forskat för att hjälpa er lite på traven och även om det finns mycket mer att lära kanske det här kan underlätta vid nästa val. Trevlig läsning och som vanligt- kom gärna med egna tankar, tips, och idéer!

I den här artikeln kommer jag inte gå igenom alla sorters sulor det finns eftersom det skulle ta flera veckor att läsa! Jag kommer klumpa ihop de olika typerna i kategorier för att man lätt ska kunna bilda sig en uppfattning.

Min första kategori är den vanligaste typen, den som används för att få skon lite bekvämare och för att fylla ut.
Ett märke som många nog sett är Skotte Bandi. Dessa känner man lätt igen på det rutiga mönstret men det finns många fler av samma typ. Dessa sulor är ofta gjorda i latex och är ett par millimeter tjocka. En vanlig typ är att de finns att köpa "one size" och har utritat vart man ska klippa för att få rätt storlek vilket kan vara väldigt praktiskt. En del av dessa har också aktivt kol i sig för att förhindra lukt men detta är inget jag har provat själv.

Min andra kategori är sulor som formar sig efter foten
Av dessa har jag personligen bara provat en sort och för att få dessa att passa krävs att man värmer upp dem på låg temperatur i ugnen och sen står i dem i 3 minuter för att de ska forma sig efter foten. Det är viktigt att den här typen av sula får forma sig efter din fot för att ge rätt stöd.

Kategori tre är en typ av sula jag själv inte provat, nämligen sulor med stöd för hålfoten.
Dessa sulor är inte platta som "vanliga" sulor, utan har en upphöjning vid hålfoten för att ge stöd. Dessa går att hitta i olika höjd beroende på hur högt fotvalv man har. Många av dessa har också stötdämpning för hälen.

Kategori fyra handlar om värmande sulor.
Dessa sulor kan man hitta i flera material så som fleece, ull, bomull och fårskinn. Dagens sulor brukar ofta se till att hålla foten både varm och torr under vintern vilket kan vara väldigt skönt om man inte har skor som gör det jobbet. Ofta är dessa väldigt mysiga att stoppa ner i fötterna också, men det kanske bara är min åsikt!

Kategori fem handlar om gelesulor.

Det här är den sortens sula som det kanske finns mest variationer på. Du kan hitta dem för hela skon, för hälen, för trampdynan, för hålfoten, för remmarna och ja, allt! Dessa används som stötdämpning men ska även minska friktion. Nackdelen med dessa sulor är dock att man ofta måste klistra fast dem i skon vilket innebär att man för det första måste köpa ett nytt par sulor för varje sko och att man måste få dem på plats vid första försöket. Men jag upplever att de ändå gör någon form av skillnad trots allt, så de är i min mening värda besväret!

Kategori sex, och den sista, handlar om lädersulor.
Dessa används ofta för samma ändamål som gelesulor men passar de som inte gillar känslan av gummit gelesulor ibland kan ge. Finns för nästan samma ändamål som gelesulorna. En del har också aktivt kol för att motverka lukt.

Vilken är er favorittyp av sula? Har ni olika i olika skor eller kör ni med samma typ i alla? Eller använder ni kanske inte sulor? 

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-07-25 14:43 #1 av: neasfotografier

Jag använder kategori 3. Mina är specialformade efter min fot från ortopeden då jag haft problem med fötterna sen jag var liten då jag alltid varit plattfot. Opererat ena foten och deras rekommendationer efter det var att avgjuta såna sulor och använda dem i alla skor. Kan dock bara använda dem i mina converse och converse använder jag inte så ofta tyvärr. Så det är väldigt sällan jag använder dem.

Den andra rekommendationen jag fick var att ha skor med bra sula och stöd så att skon inte är så mjuk att fötterna hamnar i den "dåliga" positionen ändå, men det följer jag inte heller. Vill ha snygga och sköna skorGapskrattar

Men det är väl något som jag får skylla mig själv för de gånger jag får ont i fötterna för att jag valt fel skorLipar

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl
2015-07-26 14:06 #2 av: TatsuOni

Jag använder sulor med stöd för hålfoten i stallet, på jobbet och till vardags. Fick sådana av min sambo för något år sedan och jag upptäckte att mina fötter och knän hoppar mycket mindre ur led med dem (är överrörlig). Dessutom så har jag mindre ryggproblem i och med att jag har mindre problem med benenTummen upp

När jag använder klackskor så använder jag bara sula när skorna är för stora. (Av någon konstig anledning så avlastar klackskor mina fotleder och knän) Jag vet inte vad det är för material på dem sulorna. Jag fick med dem när jag köpte stallskor för några år sedan och upptäckte att dem passar bra i, i princip alla mina klackskor. De är smidiga att flytta över ocksåGlad

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2015-07-27 13:55 #3 av: IceTee

#1 villa sulor använder du i dina converse? Jag kan inte få plats med de jag använder i kängorna i mina converse, haha

#2 sulor kan göra en stor skillnad!
Jag får alltid ont i knäna om jag går för länge i platta skor, men har aldrig märkt av det med klackar heller!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-07-30 16:55 #4 av: neasfotografier

#3
Använder de som jag gjutit hos ortopeden med stöd för hålfoten. Får bara plats med dem i conversen för att jag har möjligheten att knyta dem skulle jag tänka mig.
Får inte plats med dem i några andra skorOberörd

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl
2015-07-30 17:07 #5 av: IceTee

#4 jaha, då förstår jag!

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-07-30 17:30 #6 av: neasfotografier

#5
Kan ha dem i ett par andra skor också. Ett par sneakers från skopunkten. Men de är också knytbara (men använder bara dragkedjan på insidan) och de har lika högt skaft som Conversen. Har man låga skor så hamnar foten för högt upp och skorna glappar.
Så man behöver ha lite högre skaft på skorna för att det ska funka också. Lite stök med andra ordLipar

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl