Tips

Att välja vinterskor

2015-01-19 13:56 #0 av: IceTee

Att välja vinterskor kan vara väldigt svårt, ibland känns det omöjligt! Jag har nu samlat mina bästa tips på hur man kan välja lite bättre.


1. Att hålla fötterna varma: Du ska antagligen ha skorna hela vintern, så se till att de är varma! Att frysa om fötterna när man går i stan en hel dag är jobbigt och något man alltid vill undvika. Välj ett par skor med en bra fodring, och se till att en liten tjockare strumpa får plats! Om du väljer mellan två storlekar- ta den större. Du kan alltid sätta i en sula, och blir det riktigt kallt kan det vara skönt att ha plats för ett par tjocka strumpor.


2. Att välja rätt sula: Att välja rätt sula till dina skor kan göra stor skillnad. Se till att det finns friktion, för förr eller senare måste du antagligen gå på en isfläck, och då 
vill du göra det bästa av saken. Jag upplever att en "traktorsula" i gummi är det absolut bästa valet här! Se även till att sulan håller sig i form och inte slits ner. Så inget släpande med fötterna! 


3. Klack:
Det här är lite vad man själv föredrar, men jag har märkt att man inte bör ha en högre klack än vad man kan springa i. Om man inte riktigt kan hålla balansen till fullo så är det lätt att trampa lite snett på en isfläck, och bums- du sitter på rumpan! 


4. Snörning: Det här är också mest en personlig referens, men jag upplever att det är skönast om man kan snöra skon hela vägen upp, det är lite jobbigare att gå om skon glappar, och dessutom kan sulan släpa i marken mycket lättare vilket skaver den, och som vi skrev i punkt 2 så vill man undvika detta! Många vinterskor har även metallfästen som kan skava på snörena, vilket jag fick lära mig den hårda vägen, för helt plötsligt var mina skosnören sönderslitna. Så om dina skor skaver på snöret- se till att ha slittåliga snören! Fråga i en skobutik, de hjälper gärna till!

5. Passform. Som med alla skor är en bra passform A och O.  Är skorna för små kommer du inte få plats med tjockare strumpor, och om de är för stora- ja, vi vet väl alla hur jobbigt det är med ett par för stora skor? De glappar och sitter bara obekvämt. Som jag sa i 1, välj gärna den större storleken om du velar, du kan alltid lägga i en sula! 

6. Utseende: Välj skor som du tycker är snygga! Köp inte ett par praktiska skor för att de är praktiska. Det är viktigt att du tycker om att använda dem och att de inte bara står på en hylla hela vintern!

Bilderna jag bifogat är på mina egna vinterskor.

Medarbetare på Skor iFokus

Anmäl
2015-01-19 14:12 #1 av: neasfotografier

Väldigt bra artikel med bra tips!

Jag passar på att tipsa om Dr. Martens - slittåliga kängor. Kan dock upplevas som små-kyliga om man inte har en varm sula eller fodring i. Sen är de rätt halkiga om de är nya, så gå in dem på hösten! Annars är de nästintill perfekta. Snörningen gör att de sitter på bra på foten och risken för att halka blir mindre.

Annars så rekommenderar jag, precis som du, en sula med bra mönster och gärna djupa mönster-fåror.

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl
2015-01-25 18:26 #2 av: MagArne

Nästa steg att tänka på när det gäller skinnskor är underhåll.

Skofett/smörjning gör skinnet mjukare vilket inte skovax gör i lika stor utsträckning. Vissa skor vill man ha mjukare och andra inte. Kan även vara klokt att kontakta tillverkaren för att höra efter vad de rekommenderar. Personalen i en skomodebutik har jag inte mycket förtroende för.

Sen spelar det inte så stor roll vad man har för foder, sulor och raggsockor om innersta strumpan är en sketen bomullsstrumpa. Blir den fuktig riskerar den kyla ner hela foten så kör på ull eller möjligen syntet rakt igenom.

Anmäl
2015-01-25 18:47 #3 av: neasfotografier

#2
Bra tips! Glad

Medarbetare på  Skor iFokus och TV iFokus
"I'm happy to be alive, I'm happy to be who I am."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.