2014-12-14 13:54 #0 av: neasfotografier

Nike är ett amerikanskt företag inom sportindustri. Nike är idag marknadsledare inom sportindustrin och dominerar på flera marknader, särskilt i USA. Företaget grundades 1972 av Phil Knight.

Knight hade tidigare importerat sportskor från Asien och sålt till amerikanska löpare. Ett av märkena han importerade hette Blue Ribbon Sports.

Det var Knight och Bill Bowerman som utvecklade dessa skor. Nikes logo, den så kallade swooshen, skapades 1971 av designstudenten Carolyn Davidson. Namnet Nike kommer från den grekiska segergudinnan Nike. Det var Phil Knight som stod för företagets slogan "Just do it." Medan det var Bowerman som skapade de revolutionerande nikeskorna med "våfflade" undersidor.

Under 1980-talet fortsatte framgångarna för Nike som blev marknadsledande. Nike hade stora framgångar med skon Air Jordan och basketstjärnan Michael Jordan som representativ figur. En dominerade ställning i USA följdes av satsningar på Europa där man gått in och blivit en maktfaktor som sponsor inom fotbollen där Adidas tidigare var den dominerade ställningen.

Nike har på USA-marknaden stora marknadsandelar. Företaget anses också ha varit drivande i flytten av skotillverkning till Sydostasien. Knight var en av de som skapade skoindustrin i sydkoreanska Busan genom sin import och start av tillverkning där.

Nike är idag ett av världens största märken inom sportindustrin.