2014-12-14 13:40 #0 av: neasfotografier

Dr. Martens, även kallade Doc Martens eller bara Docs, är ett skomärke som skapades av en tysk militärläkare vid namn Klaus Märtens.

Efter krigsslutet 1945 åkte Klaus Märtens på skidsemester och skadade vristen. Han tyckte att hans armékängor hindrade läkningen och bestämde sig för att förbättra designen på kängorna. Med hjälp av läkaren Herbert Funck så startade han en fabrik där de tog tillvara på uttjänt gummi och gjorde om det till sulor, axelprydnader från uniformer blev inlägg, ovandelen på skorna kom från omsydda officersbyxor i läder.

1950 så letade Maertens och Hunck efter internationella partners och kom i kontakt med skomakarfamiljen Griggs i England. Griggs köpte patentet och lanserade de första kängorna 1960. I och med att skorna lanserades i England så ändrade man stavningen från Dr. Maertens till Dr. Martens. Skorna blev en symbol för arbetarklassen i England.

Idag finns skorna att köpa lite överallt och är väldigt populära. De går lika bra att använda på klubben som till vardags.

Rolig fakta:
Det tar cirka 2 timmar att tillverka ett par Dr. Martens idag.