2014-12-14 12:59 #0 av: neasfotografier

Man har hittat skor som är tillverkade omkring 8000 före Kristus men forskare tror att människor använt fotbeklädnader betydligt längre än så.

Man har hittat grottmålningar som visar människor med djurhudar eller päls virade runt fötterna.
De första typerna av skor man använde var enkla sandaler och spetsiga träskor. Sandalerna var ofta gjorda av växtdelar eller läder och det var vanligt att man hade en rem som man knöt runt benet.
I det gamla Egypten var det skorna som visade vilken ställning man hade i samhället och så har det varit i många kulturer efter det. Den vanligaste modellen i det gamla Egypten var en sorts flipflopsandal med en rem som gick mellan tårna.

I andra kulturer, i Indien till exempel, har det varit en tradition att ta av sig skorna innan man går in i ett tempel. Det är för att visa ödmjukhet inför olika gudar.

Klackskor användes från början bara av män, ett par hundra år före Kristus. Då bars de av skådespelarna i olika grekiska och romerska pjäser. Det fanns en sorts stövlar med hög klack som bars av ryttare.
Kvinnor började använda högklackat på 1500-talet, framförallt överklasskvinnorna. Stilettklacken blev modern först i 50-talets Hollywood.

Skor började för första gången industritillverkas på 1700-talet.

Enklare gymnastikskor började tillverkas 1000 år före Kristus och har sedan dess varit väldigt populära. På 1800-talet blev svavelbehandlat gummi en revolution för gymnastikskon då sulorna genom det kunde göras hårdare men ändå flexibla. Kardborrebandet uppfanns 1948 av en schweizisk ingenjör och det har sedan dess använts mycket i den typen av skor.

På 1800-talet så kom man på att skor för vänster och höger fot skulle tillverkas olika. Innan det hade passformen vara likadan för båda fötterna och det spelade ingen roll vilken sko man hade på vilken fot.

I dag kan vi välja mellan oändligt många olika sorters skor. Många har även tröttnat på att gå till skoaffärer och köper hellre sina skor på nätet.